Heremitage
«Terug naar het overzicht

Pijn? En er is niets te zien op de foto?

hou van mij

Neurologen maken een foto of scan van het skelet en kijken vervolgens of zij iets kunnen snijden. De moderne neuroloog weet dat meestal de klachten wel weer wegtrekken als mensen zich gaan ontspannen, sporten en revalideren. De oude garde wil heel graag snijden. Om redenen die ik niet begrijp want ze geven mensen levenslang pijn.

In mijn bedrijf heb ik jarenlang mensen gezien die pijn in hun rug, armen, benen, voeten e.d. hadden. Vaak werden ze met pijnstillers weggestuurd of met de boodschap dat het psychisch was. Nadat ze bij een therapeut de wervels en het bekken hadden laten corrigeren op een overigens pijnloze manier, waren de klachten verdwenen. Meestal kreeg ik dan de bloemen voor het doorverwijzen maar blij waren ze.

Het werkt eigenlijk heel simpel. Je valt van je paard, fiets, skeelers, sporten of je zit heel lang scheef in een auto, je bent aan het verhuizen, klussen enz. Ieder geval je lichaam krijgt een dreun of je maakt eentonige bewegingen die je lijf niet gewent is. Met als gevolg dat bijvoorbeeld je bekken scheef gaat staan waardoor de wervels in je rug zullen gaan compenseren. Je spieren krijgen ineens te maken met een andere spierspanning waardoor je pijn krijgt aan de aanhechtingen van de spier. Dit kan een ontsteking gaan geven of constante pijn. Die pijn hoeft niet op de plaats van de scheve wervel of bekken te zitten.

Bijvoorbeeld. Het carpaaltunnelsyndroom wordt veroorzaakt door scheeftstand in je nek. Het heeft geen zin in je hand, pols of arm te gaan snijden of kneden, je nekwervel moet rechtgezet en de pijn is zo over. Kort geleden was er iemand bij mij die dit in haar hand had. Je zag de samenknijping als een soort tunnel. Na behandeling van haar nekwervel was de samenknijping weg. Een wonder? Nee logisch. Je armen zitten aan je rug/nek vast. Als daar een wervel scheef gaat staan voel je dat in je armen of handen. Dus de oorzaak zit niet in je handen of armen maar daar waar ze vastzitten.

Dit geld ook voor je benen. Ik had zelfs een dode teen waarvan de oorzaak in mijn bekken zat. Na correctie van mijn bekken stroomde mijn teentje weer als een nieuwe. Dus niet aan je teen zitten maar de oorzaak aanpakken.

Mijn rug liet mij ook in de steek toen ik voor mijn werk heel veel ben gaan zitten. Funest voor je rug. Dus ik had een dubbele bulging disc in mijn onderrug. Op de scan was dit te zien. Dit is de voorloper van de hernia. De tussenwervel begint om het hoekje te piepen. Als ik zwaar tilde of uit de achterklep van de auto iets optilde begon mijn been te trommelen. Na correctie van mijn bekken en wervels en een trainingsprogramma voor het versterken van de core, dus de basis, verdwenen de klachten. Je spieren sterk maken nadat alles weer op zijn plaats staat helpt je van je klachten af.  Verder verhuizers inhuren als je wilt verhuizen voorkomt dat de boel weer scheef staat. Zij kunnen dit veel beter dan wij.

Als je dus van je paard valt of ergens anders vanaf, of op je stuitje, blijf er niet mee door lopen maar ga naar een therapeut die je er echt vanaf kan helpen. Er is een techniek waarbij de wervel als het ware zelf naar de juiste plek teruggaat zonder harde druk. De spieren ontspannen aan 1 kant en spannen aan de andere kant van de wervel door de houding waarin je lichaam wordt gelegd en de wervel zal na korte tijd teruggaan naar zijn plek. Deze methode wordt o.a. door Niels Godart gebruikt in Bilthoven. Maar ook BSR (bodystressrelease, Susan Gieling Maarsbergen) helpt het lichaam weer in zijn oorspronkelijke stand te komen. Waar ik geen goede ervaringen mee heb is kraken omdat de banden rondom de wervel uiteindelijk te lang worden waardoor je steeds dezelfde klachten zult krijgen. De zachte methoden waarbij het lichaam zelf zijn werk doet werken het beste. Ook hamertjes zijn uit den boze. Geweld van buitenaf, gruwel.

De enige reden dat ik dit bericht deel is omdat er zoveel mensen met vreselijke pijn rondlopen wat niet nodig is. Zenuwpijn is echt vreselijk. Als ze het botje rechtzetten is het direct over.

Een vrouw die een karatetrap had gehad tegen haar hoofd waarbij de nekwervels helemaal gedraaid stonden heeft jarenlang vreselijke hoofdpijn gehad. De artsen in Nederland, België en Duitsland konden alleen maar verzinnen om zenuwen door te snijden. Ze is toen via mij bij een therapeut gekomen die de zachte methode hanteert en kon na 1 behandeling weer leven. Gelukkig zat er in het lage zuiden ook een dergelijke therapeut die haar nu kan onderhouden. Want na zo lange tijd scheefstand kan het af en toe een beetje terugzakken.

Een man die al jaren niet meer rechtop kon staan omdat hij dan zenuwscheuten in zijn testikels kreeg kwam bij mij langs in de winkel. Ik heb hem nog dezelfde dag naar de therapeut gestuurd en hij kwam aan het einde van de middag met een geweldige bos bloemen, rechtoplopend langs. Hij was op zijn stuitje gevallen wat de wervels scheef had doen staan. Daarom kon hij niet rechtop.

Een vrouw die 12 uur met 4 personen op de achterbank in de auto had gezeten terug van vakantie. Na die rit had ze continue pijn in haar rug. Na rechtzetten van het bekken waren alle klachten weg.

Whiplash is ook een aandoening waar mensen heel lang last van houden. Als je het craniosacraal vlies weer aanzet en de wervels recht zijn de klachten zo vertrokken. Heel veel mensen gezien die dit hadden en genezen zijn.

Het lijkt soms toveren maar als je je gezonde verstand gebruikt is het alleen maar logisch. Dat neurologen hier niets mee kunnen is omdat hun opleiding hier niet over gaat en zij niet de technieken in huis hebben om de diagnose van scheefstand te stellen. Een foto of scan laat het niet zien. Alleen als het zover uit het lood staat dat het met het blote oog ook te zien is. Of dat er iets echt stuk is.

Een ander zorgwekkend gegeven is dat na operaties onder narcose 25% van de mensen uit de onderzoeksgroep scheefstand hadden opgelopen tijdens het helemaal slap verplaatst worden. Een case hiervan is een man die een nieuwe nier kreeg. Een grote vent van postuur. Na de operatie heeft hij liggen jodelen in zijn bed vanwege de zenuwpijnen in zijn been. Na ontslag uit het ziekenhuis kwam ik hem tegen. Heb hem direct kunnen doorverwijzen naar de therapeut die hem uit zijn lijden heeft gehaald door de wervels weer recht te zetten. Hij heeft hier een klapvoet aan over gehouden omdat hij twee weken deze druk op de zenuw heeft gehad.

Als je dus pijn in je rug, armen of benen krijgt, denk dan eerst na wat je hebt gedaan. Vervolgens zoek een manueeltherapeut, osteopaat, craniosacraal, BSR of bel mij. Laat de wervels en of je bekken rechtzetten en ga naar je fysio om te sporten. Snijen of prikken kan altijd nog. Laat je lichaam het zelf oplossen want een litteken in je bewegingsapparaat geeft blijvende klachten.

Met warme groet,

Marianne Looij


«Terug naar het overzicht