Heremitage
«Terug naar het overzicht

En wat moeten we nu eten?

We worden overladen met berichten op facebook e.d. over wat gezond is en wat niet. Tarwe, melk, suiker, oliën, boter, enz. In mijn jeugd aten wij uit de tuin want mijn opa was tuinder. Onze buren voorzagen vanuit hun tuinderij of boerderij in die producten die wij zelf niet hadden. Bloemkooltje zo uit de kas die door zonlicht was gegroeid op echte aarde met wat ik mij herinner stront er doorheen. Ook fruit groeide rondom het huis. Dus mijn basis was behoorlijk biologisch.

Ondanks dit alles was ik altijd moe. Op pure wilskracht heb ik alles gedaan wat ik leuk vond maar het koste wel kracht. Rond mijn 25ste jaar kreeg ik een boek in handen “een leven lang fit”. In dit boek las ik voor het eerst dat je moe wordt van veel suiker en dat je een snotneus kon krijgen van melk. Die suiker was ik toen nog niet aan toe maar zuivel laten staan vond ik niet moeilijk. Het wonder was geschied. Mijn levenslange snotneus droogde op. Ik had weer lucht en kon die eeuwige zakdoek in de kast laten. Ook de slijm in mijn keel was weg. Heerlijk. Tegelijk ook nijdig dat ik dit nu pas wist en niemand mij dit heeft verteld. Ook niet de KNO arts die gelijk mijn amandelen pelden toen hij snot zag. Geen woord over melk.

Pas 10 jaar later was ik zover dat ik een dieet ging volgen waar geen suiker en gist in zat. Na een gewenningsperiode, want de eerste dag keerde mijn lichaam zich binnenstebuiten, begon ik steeds meer energie te krijgen. In die tijd had ik net mijn winkeltje en werkte mij een slag in de rondte dus energie kon ik wel gebruiken. Ik stond briesend achter de toonbank van de energie. Het gevaar was dat ik het direct opgebruikte in plaats van ruimte geven aan mijn herstel. Door de loop der jaren heb ik heel goed geleerd naar mijn lichaam te luisteren. Je lichaam vertelt je eigenlijk precies wat goed voor je is en wat niet.

Heel simpel. Als je naar je ontlasting kijkt en ruikt weet je precies of je lichaam hier plezier aan beleeft heeft of niet. Als de boel is gaan gisten was het geen goed samenspel. Je hebt dus dingen bij elkaar gegooid die niet samengaan. Als je buik zich opblaast na het eten heb je ruzie van binnen. Er zitten dus stoffen te vechten om verteerd te worden. Tijdens zo’n gevecht worden je prachtige vitaminen en mineralen niet opgenomen maar misbruikt voor de tweestrijd. In het boek ” een leven lang fit” stonden een paar simpele basisregels. Een zuur en een base heffen elkaar op. Dus verteren niet maar gaan gisten. Dat betekent dat als je vlees eet, je beter geen aardappelen kunt eten maar groente. Hier is heel veel over geschreven. Wij hebben in Nederland geleerd, aardappelen, groenten en vlees. Alleen, wat wij vergeten zijn is, dat wij vroeger helemaal niet zoveel vlees hadden dus de aardappelen en de groenten werden gegeten. Vlees sporadisch. Dat was veel te duur. Als er vlees werd gegeten dan nam men er wat groente bij. Maar aangezien wij niet meer luisteren naar gezond verstand maar naar verkooppraat zijn we alles door elkaar gaan eten. Zelfs met een glas melk bij de maaltijd. Melk wordt een stopverf substantie in je maag en neemt zo al je eten mee zonder dat je vitaminen hun werk kunnen doen. In de fabriek kregen de jongens die met giftige stoffen werkten een liter melk om te ontgiften!

Probeer maar eens te lunchen met een glas water en voel dan hoe je lichaam zich voelt. Ga op onderzoek uit wat je lichaam tegen je zegt. Gaat het toeteren, dan heb je iets niet goed gedaan. zwelt het op, dan klopt de samenstelling niet. Meestal weet je wel wat er niet lekker in gaat maar vind je het misschien wel lekker. Alleen de verontrustende cijfers van 1 op de 3 krijgt kanker lijkt mij toch de moeite waard om naar je lichaam te gaan luisteren. Al dat buikvet wat wij in dit land laten groeien komt ergens vandaan.  E621 zorgt ervoor dat wij onverzadigbaar zijn.

Ik heb een proef gedaan met mijn cursisten. Dat lezen ze dus nu ook. Ik maak tijdens de opleidingsdagen verse soep. Groenten en bouillon in de pan, koken, pureren, kruiden, is soep. Deze soep is heel smakelijk en ik varieer met de groente. Een kop soep vult behoorlijk door de vele vezels die erin zitten. Nu heb ik bij deze groenten 1 zakje Knorr soep champignon gedaan. Wat als een soort bindmiddel werkte. Wat mij vreselijk verbaasde was dat de cursisten in de rij stonden om nog een kop soep te halen. En echt niet omdat de soep ineens veel lekkerder was. Maar de E621 zat in deze soep en hoppa onverzadigbaar. Ook het brood was schoon op. Dit heb ik bij verschillende groepen uitgeprobeerd. Zodra ik een pakje bij de soep deed aten ze in zijn totaal veel meer. Zaten natuurlijk tijdens het middagprogramma te geeuwen van al dat eten. Als je dan nu aan je buik voelt en je hebt er een behoorlijke ribbel aan gegeten. Vraag je dan eens af hoe je eruit zou zien zonder E621.

Nu ik toch de deur over voeding heb opengezet wil ik nog iets zeggen over drinken. Ons lichaam heeft water nodig. Geen limonade met 5 suikerklontjes per glas, geen vruchtensap, geen alcohol, geen thee of koffie maar water. Je cellen nemen alleen water op en aangezien wij een heleboel water in ons lichaam hebben raakt dat enorm vervuilt als wij niet genoeg water drinken. Hoofdpijn gaat over van water drinken. Heb je wel eens gehad dat je ging trillen omdat je dacht dat je honger hebt? Neem een likje zout en twee glazen water. Je zal versteld staan! Lees hierover op “water als medicijn” Heel erg leerzaam. En oh ja, kinderen krijgen astma, eczeem, obstipatie omdat ze chronisch uitdrogen. Ook kinderen en baby’s hebben water nodig.

En natuurlijk voel je je veel lekkerder als je in Frankrijk of Griekenland die heerlijke groenten zo van het land hebt gegeten en de sinaasappels uit de boom hebt geplukt. Die blije koeien en geiten uit de omgeving hebt gegeten. Zelfs de eieren van de vrij lopende kippen zijn lekkerder. En dan gaan we thuis weer naar de supermarkt en kopen de mooie verpakkingen en voelen ons binnen drie dagen weer als voor de vakantie. Komt dat nu door het werken of eten?

Leer weer naar je lichaam luisteren en je zult je super fit voelen. Slank worden en gezond blijven. Een dosis gezond verstand kan natuurlijk ook geen kwaad. Kijk naar wat je eet en hoeveel. Bedenk hoe dat samen gaat.

Eet smakelijk!

warme groet,

Marianne Looij


«Terug naar het overzicht