Heremitage
«Terug naar het overzicht

Depressie? Wat is dat energetisch gezien en hoe kom je er vanaf?

Depressie is een benaming voor een stemmingsstoornis die zich kenmerkt door een verlies van levenslust of zware neerslachtigheid. In het dagelijkse spraakgebruik wordt de term ‘depressief’ gebruikt voor uiteenlopende gemoedstoestanden, variërend van een korte dip tot ernstige neerslachtigheid. Een klinische depressie beschrijft een combinatie van symptomen en is geen oorzaak of verklaring voor verlies van levenslust of zware neerslachtigheid. (wikipedia)img309076329

Een combinatie van symptomen die langer dan twee weken duurt wordt als  norm gehanteerd. De behandeling bestaat er dan uit dat men antidepressiva voorgeschreven krijgt. Dat zorgt niet dat de oorzaak verdwijnt maar dempt het gevoel zodat het lijkt alsof het er niet meer is. Verder kan de bijsluiter gelezen worden voor de bijwerkingen wat op zich al een reden zou kunnen zijn om het niet te slikken. Heel veel mensen krijgen een opleving om vervolgens nog dieper weg te zinken tot aan zelfmoordgedachten toe. Nergens wordt gewerkt aan de oorzaak van de depressieve gevoelens. Er zijn heel veel mensen die al tientallen jaren deze pillen gewoon op herhaalrecept slikken zonder dat iemand kijkt hoe het met ze gaat.

Er is altijd een oorzaak waarom iemand zich rot gaat voelen. Het lichaam geeft slechts het signaal af dat er iets mis is. Dan moet je niet het signaal gaan onderdrukken maar uitzoeken wat er aan de hand is. Een scala aan mogelijkheden kan de oorzaak zijn. Je zit in de verkeerde baan, relatie of familie perikelen. Je wordt niet zwanger of juist wel. Noem alle ellende maar op die in een mensenleven kan voorkomen. En dan hoeft het nog niet eens echt vreselijk te zijn. De “gewone” akeligheden kunnen voldoende zijn om iemand in de spreekwoordelijke put te krijgen.  Laat staan als er vreselijke dingen in je leven gebeuren die niet zomaar uit je systeem gaan. Zoals een schokkende ervaring, mishandeling, misbruik, ongeluk, of zien gebeuren, enz. En niet te vergeten verlies. De één trekt zichzelf eruit en de ander blijft er in hangen. Maar wat gebeurt er energetisch waardoor iemand zich zo down blijft voelen. Opvoeding is natuurlijk ook een sluipmoordenaar die vroeg of laat naar boven komt borrelen. Hoe goed ouders het ook bedoelen, perfect bestaat niet op aarde. Gelukkig want niemand is perfect op aarde. Iedereen heeft zijn pakketje te leren en te ervaren.

Zoals ik al in een eerder artikel heb geschreven is elke emotie energie. Die energie stroomt door je lichaam en energiesysteem en geeft een reactie. Je vlucht, je gaat vechten enz. Als de emotie bijvoorbeeld niet wordt geuit blijft de energie ervan in je energieveld en je lichaam opgeslagen. Voorbeeld is verdriet. Iemand verloor haar vader. Op de begrafenis mocht ze van haar man niet gaan staan huilen. Ze heeft al haar emoties ingeslikt waardoor ze daarna enorme duizelingen kreeg. Alle energie die in haar lichaam zat opgeslagen en er niet uit mocht maakte van haar een drukvat met als gevolg de duizelingen. Na schoning van haar energie en het inzicht dat ze emoties moet uiten en niet inslikken bleven de duizelingen weg.

Boosheid is ook een zelfdestructieve energie om niet te uiten. Veelal geeft het maagklachten. Je slikt letterlijk je boosheid in en het gaat via je derde chakra je maag in. Je maag raakt geïrriteerd en kan zelfs maagzweren of erger produceren. Alleen maar omdat de boosheid er niet uit mag. Naast de maag kan boosheid ook lichamelijke klachten veroorzaken als hoge spanning op de spieren waardoor uiteindelijk ook wervels van zijn plaats kunnen gaan, rugpijn, nekpijn e.d. ontstaan. Het lichaam zou heel graag een keer willen ontploffen om alle spanningen eruit te gooien.

Emoties zijn krachtige energieën die direct invloed hebben op het functioneren van het lichaam. Als er zoveel emoties zijn dat men niet meer weet hoe de mengeling van emoties geuit moeten worden loopt men vast. De energie stroomt niet meer. Blokkades in de chakra’s worden groter. Uiteindelijk gaat de gronding, dus de verbinding met de aarde, los. Er vindt helemaal geen ontlading meer plaats van energie en de persoon heeft het gevoel er helemaal niets meer bij te kunnen hebben. Energetisch klopt dat precies want je loopt op die manier vol. Vol met energie die niet prettig is. Als je nu antidepressiva gaat slikken voel je die energie en emoties niet meer zo erg. Het kan zijn dat je daardoor er wat van los laat en het lijkt alsof het helpt. Alleen je lichaam went aan het stofje en je valt nog dieper in de put omdat er constructief niets veranderd is. Je hebt niet begrepen wat je problemen heeft veroorzaakt. Je hebt daar ook niets aan gedaan. Je gronding is nog verder losgegaan want jij voelde het niet maar het was er wel de blokkades. Uiteindelijk kun je niet meer functioneren en kom je in de ziektewet omdat je toch wel halverwege de dag moet gaan liggen. Anders redt je het niet. Te veel indrukken kun je niet verwerken. Emotionele zaken kun je er niet meer bij hebben. En zo zonder je jezelf af en neem je niet meer deel aan een leuk leven.

Sommigen kunnen heel lang antidepressiva slikken en leven op een niveau waar ze hun problemen niet aan hoeven gaan en kunnen redelijk functioneren. Je organen krijgen hierdoor wel een hoop te verduren maar de jaren dat dat zal blijken komen steeds dichter bij.

Als de oorzaak van je gemoedstoestand is, dat de energie niet meer stroomt omdat er situaties in je leven zijn die je moeilijk kunt verwerken zou je ook kunnen kiezen voor een sessie waarbij de energie geschoond wordt. Weer gaat stromen. Je lichaam weer vitaal kan worden. Je gronding weer herstelt waardoor je weer energie kunt afvoeren en opladen. Je hoofd weer helder kan denken en je kunt gaan praten over wat er nu werkelijk aan de hand is. Dit kan zelfs een trauma uit de jeugd zijn die getriggerd is door iets. Het kan zijn dat je bevallen bent en energie uit je basischakra is getriggerd. Je komt dan midden in die emoties te zitten die daar bij horen en je hebt een postnatale depressie. Door de hormonen wordt je al minder sterk, emotioneel gezien, dus een “oud plaatje” wat zich ook nog eens manifesteert is dan teveel. Het kan zijn dat je trauma uit je jeugd niet verwerkt krijgt en steeds maar probeert weg te drukken. Eigenlijk zijn het vaak simpel ogende situaties die mensen helemaal vast zetten. Natuurlijk doen hele akelige voorvallen het ook maar we zoeken vaak naar grote dingen. Terwijl de situaties die gewoon moesten en logisch waren enorme sporen kunnen achterlaten. Zoals verhuizen. Voor kinderen een enorme impact. Medische ingrepen. Het kind gaat onder narcose wat veelal de gronding los maakt. Fijn dat narcose er is want een stokje om op te bijten is natuurlijk geen alternatief. Alleen de nazorg zou veel beter kunnen als kinderen na een narcose weer energetisch in hun lijf gezet worden. Zodat hun gronding herstelt en ze veel sneller herstellen. (volwassenen trouwens ook). Er zijn heel veel mensen die hun amandeltjes zijn geknipt vroeger en sinds die tijd uit hun gronding hangen met alle gevolgen van dien. Zelfs behoorlijk depressief zijn onder deze niet gegronde toestand. Van alleen niet gegrond zijn kan iemand zich zo beroerd voelen dat ze levensmoe worden. Of zich helemaal gaan afzonderen. En alleen omdat ze op 3 jarige leeftijd de amandeltjes geknipt zijn.

Als ik mensen in de praktijk krijg met depressies, dus die langer dan 2 weken zich akelig voelen volgens de norm, (maar bij mij zijn ze meestal al jaren depressief voordat ze komen) is er niet één bij die gegrond is. Je kunt dus stellen dat als iemand depressief is ze zeker niet met hun energetische voeten op de aarde staan. Daarom lijkt het vaak dat als ze iets gaan doen, veelal fysiek, wat de gronding enigszins herstelt men al een enorme verbetering ervaart in hoe men zich voelt. Denk hierbij aan lekker op vakantie gaan. Sporten, hardlopen, dansen, seks (is ook erg grondend). Men knapt er van op want de energie begint zich te ontladen zodra de gronding zich herstelt. Alleen daarmee is het probleem niet opgelost. De oorzaak zit nog ergens in het energiesysteem opgeslagen. Pas als die energie eruit is zal het herstel van de gronding blijven. En ook gaat men zich dan weer lekker voelen. Sommige mensen kun je met slechts 1 sessie van hun probleem afhelpen anderen duren langer omdat er eenvoudig weg meer oorzaken zijn die de energie heeft vastgezet. Dat kan iemand niet in 1 sessie behappen. Naast het schonen van de energie is aansluitend lichaamswerk een aanrader omdat ook in de cellen van het fysieke lichaam de energie ligt opgeslagen. Die moet er ook nog uit. In een volgend artikel zal ik hier meer over vertellen.

Samengevat: een depressie is dat het gevoel geblokkeerd zit. Gevoel is energie, dus de energie zit geblokkeerd waardoor de gronding verdwijnt en de energie niet meer weg kan. De oorzaak van de blokkade moet opgespoord worden en de energie ontladen. De gronding herstellen en het lichaam zich laten uiten.

Dit is een combinatie van healing, coaching en lichaamswerk.

Met dit artikel wil ik mensen laten nadenken dat een pilletje niet de oplossing is maar alleen maar het proces langer laat duren dan nodig. Ga de oorzaak aan en daar ligt de oplossing.

Met warme groet,

Marianne Looij


«Terug naar het overzicht