Heremitage
«Terug naar het overzicht

De invloed van geluid.

Als je er van uitgaat dat alles energie is dan is het makkelijk te begrijpen dat geluid ook energie is wat invloed heeft op je energie lichamen. Bijvoorbeeld. Je bent aan het winkelen en je hoort in een winkel van die vreselijke harde boem boem muziek. Als je geen 16 meer bent wil je meestal zo snel mogelijk deze winkel uit. Hoor je in deze winkel muziek waar je lichaam van wil bewegen omdat je heupen vinden dat het dansbaar is loop je met een enigszins swingende tred nog een rondje door de winkel. Hoor je muziek die je vanzelf gaat meezingen loop je zelfs meerdere rondjes om te kijken of er echt niet iets leuks hangt. Jammer genoeg begrijpen sommige winkeliers dit nog steeds niet en jagen het publiek uit hun winkel met erg foute muziek. In sportzaken gaan ze ervan uit dat je maar tot je 18e sport als je de muziek hoort.
Waarom vinden we de ene zanger of zangeres geweldig mooi zingen en komt het geluid van de ander niet bij je binnen. Marco Borsato is hier een goed voorbeeld van. De trilling van zijn stem komt bij de een vol binnen in het hartchakra en bij de ander gebeurt er niets. Dat zegt niets over zijn vocale kwaliteiten maar over de trilling van zijn stem. Ieder mens heeft zijn eigen resonantie of trilling. Daarom komt zo’n stem bij iedereen op zijn eigen manier binnen.
Een ander voorbeeld is als je snoezel muziek hoort terwijl je heel druk bezig bent, irriteert dat. Je tempo van werken past niet bij het tempo van de muziek. Andersom, als je wilt rusten en ontspannen past drukke muziek niet bij je en heb je zoiets van “zet die herrie uit” Terwijl je nog zo leuk heb lopen schoonmaken op deze zelfde muziek. De trilling van je lichaam wordt dus beïnvloed door klank dus ook muziek en zang.
De Tibetaanse monniken, maar ook in andere culturen,  hebben het fenomeen klank al eeuwen doorgrond. Zij werken met bijvoorbeeld klankschalen om het lichaam te helen. De klank die ze voortbrengen gaat het lichaam binnen en reset de energie die verstoord is. Op die manier kunnen ze prachtige resultaten bereiken.
Ook je emoties kunnen door geluid worden beïnvloed. Je kunt blij worden van fluitende vogels. Ook stilte kan erg fijn zijn. De decibellen die een stad produceert geeft een constante belasting van je systeem. Als je dan ergens komt waar het stil is, voelt het alsof er een last van je afvalt. Je energieveld komt in een lagere trilling door de rustige omgeving. Andersom werkt ook. Na een week in solitaire afzondering op Texel in een hutje op de hei kwam ik thuis bij een feestje met mensen die allemaal heel hard praten. Ik kon niet eens binnen zijn. Rende gelijk door naar het balkon. Besloot ook na 5 minuten weer weg te gaan. Mijn energieveld kon deze drukte niet aan na die heerlijke ontspannen week in rust. De overgang was te groot.
Wij hebben eens op een beurs gestaan in de Flint in Amersfoort. Naast ons stond iemand met een heleboel klankschalen en een enorme gong. Hij had een stoeltje voor de gong gezet en liet mensen daar op plaats nemen en ging vervolgens zachtjes op die gong tikken met een zachte klopper en voerde het geluid op. Wij vluchten op dat moment de garderobe in om uit de trillingszone van die gong te zijn. Wat niet weg nam dat aan het einde van de dag mijn aura aan de zijkant van mij hing in plaats van om mij heen. De mensen die voor die gong gezeten hadden zagen eruit als een ei wat tegen de muur gegooid was. En die moesten die beurs nog over. Als je jezelf serieus neemt ga je nooit voor een gong zitten. Dat is veel te hard voor je lichaam. Dan kun je net zo goed tegen de geluidsbox in een discotheek gaan staan. Gebeurt het zelfde met je. Er zijn gelukkig mensen die weten wat ze doen met klank en dan is een klankmeditatie of klankenbad een geweldige ervaring.
Ik heb eens een klankenbad ondergaan van iemand die hier erg bedreven in was en die had mij met 1 klankschaal bij mijn voeten met 1 tik er tegenaan in slaap getoverd. Heeeeerlijk was het. Maar ook hij waarschuwde voor de kracht van de gong. Die kun je niet zomaar hard op mensen loslaten.
Geluid is dus energie. Je stem brengt ook energie voort. Als je lief rustig praat tegen een kind wordt het rustig. Ga je heel druk en luid praten wordt het kind ook onrustig. Dat geld natuurlijk ook voor dieren. Als mensen tegen mijn hondje heel hoog en druk gaan praten wordt ze helemaal wild. Iemand zei eens daarover, nou lekker rustig hondje heb je. Ja, zei ik, ze past zich helemaal aan je aan. Ze keek of ze water zag branden. haha. Als ik hard tegen mijn hondje praat gaat ze heel hard blaffen of ze wil zeggen, ik ben niet doof! Ze hoort namelijk veel beter dan wij dus schreeuwen tegen een hond is erg onzinnig. Als je dus tegen mensen schreeuwt heeft dat effect in hun energie. Bulderen en krijsen geeft hele lelijke energie af. Een lichaam bestaat voor een groot deel uit water. De watercellen zijn gevoelig voor geluid. Dus als je lichaam liefdevolle klanken hoort past het zich aan. Hoort je lichaam agressieve klanken dan komt het ook in die modus. Een prachtig boekje of website heeft Emoto. Die heeft foto’s gemaakt van watercellen die bevroren zijn nadat ze beïnvloed zijn door geluid. Hij heeft aangetoond hoe gevoelig we voor geluid zijn. Hoe ziekmakend het kan zijn. En hoe helend het kan zijn. Als je dus de hele dag in een negatieve sfeer moet leven wordt uiteindelijk je lichaam er ziek van.
Wordt je maar eens bewust van het effect van muziek op je lichaam. Hoe reageert het. Wat voel je bij voor jou lelijke muziek. Wat voel je bij mooie muziek. Waar voel je het. Wat gebeurt er in je lichaam. Ook de stem van mensen heeft invloed op je. De trilling van een stem kan je helemaal doen ontspannen maar ook mateloos irriteren. Dit merk je pas goed als je luisterboeken hoort. De een voelt lekker om naar te luisteren terwijl de ander bij “Hoofdstuk 1″ al stoppen moet omdat de stem vreselijk is. Afhankelijk hoe iemand zich voelt klinkt ook zijn of haar stem. Dat resoneert door. Hoor het maar eens om je heen bij de mensen dicht bij je. Als je aan iemand vraagt hoe het met ze gaat voel je aan het antwoord hoe het gaat. Voel maar eens hoeveel verschillende soorten energie “goed hoor!” er zijn.
Als je dus iets uitspreekt gebeurd er iets met je energie. Daarom is het zeggen van wat je dwars zit of wat je geweldig vind zo heilzaam. Je lichaam krijgt erkenning voor wat het voelt en brengt de energie in beweging door het uitspreken. Praten is dus wel degelijk helend. Daarom is communicatie waarschijnlijk het moeilijkste wat er is. De woorden bevatten energie. En dat kan knap verwarrend zijn. Je hoort het één en voelt het ander. Je gevoel spreekt altijd de waarheid. Je luistert namelijk niet met je oren maar met je hele energiesysteem. Daarom voel je geluid.
Veel luisterplezier.
met warme groet,
Marianne Looij


«Terug naar het overzicht