Heremitage
«Terug naar het overzicht

“Hart in herstel” week. Communicatie

Zomertraining

“Hart in herstel” weekfoto's hart en workshops

 

Communiceren…..

 

Wat is dat toch moeilijk voor een hoop mensen. Het is niet zo gek dat het een lastig fenomeen is omdat woorden raken. Woorden zijn ook energie. Geschreven of gesproken, ze raken.

Waarom doen woorden zo’n pijn of maken ze je razend?

Je zou het zo kunnen zien dat in ons hartchakra zit een bord met knoppen. Achter die knoppen zitten oude trauma’s. Grote, kleine, allerlei soorten energie die een herinnering hebben aan pijn, kwetsing, afwijzing, afkeuring, ontmoediging en ga zo maar door. Ook angsten zitten daar. Verlatingsangst is een veel voorkomende.

Op het moment dat woorden op een dergelijke knop drukken komt de emotie die daarbij hoort vrij. Je wordt dus “geraakt”.  Je voelt je weer het kind wat je was tijdens de kwetsing. Dat kan een grote of kleine emotie oproepen maar wat het in iedergeval doet is ons afweersysteem wakker maken. We willen kosten wat het kost niet voelen wat er net geraakt is.

Hoe doen we dat?

In beginsel beginnen we het onderwerp van het gesprek op iets anders te pointen. Dus iets teruggeven wat kritiek is op de ander. Of in de slachtofferrol schieten als in “ja doe jij ook nog maar lullig tegen mij” . De aandacht op de ander richten “heb je slecht geslapen of zo?  Alles ingezet om de aandacht maar van jou af te halen.

Deze reaktie zie je vaak als iemand het gevoel heeft kritiek te krijgen. Dus voor zijn of haar gevoel iets fout te hebben gedaan. Veel mensen zijn zo bang om een fout te maken. In hun opvoeding is dat ontstaan waardoor ze als volwassenen er niet tot nauwelijks mee om kunnen gaan. Twee reacties komen het meeste voor: Truus excuus, voor elk voorval een excuus verzinnen waarom iets niet is gedaan, of waarom je iets hebt gezegd enz. Je was moe, te druk enz.

De tweede reactie is terugleggen op de ander. Dus in de zin van: “jij vergeet ook wel eens wat”  Of iets zeggen wat kritiek op de ander is. Sommigen bewaren zelfs voorvallen voor het moment dat ze zelf kritiek krijgen om er dan mee te gooien.

En hoe vaak is het eerste woord “ja, maar…..”  Dat is synoniem voor Nee!

 

Hoe simpel zou het zijn als je gewoon kon zeggen: sorry, vergeten. Sorry! Dan geef je de ander erkenning voor wat die ervaart en je kunt weer verder.

Hoe langer je om de erkenning naar de ander heen draait hoe hoger de gemoederen oplopen.

 

Waarom blijven mensen maar in de weerstand hangen?

De weerstand wordt gevoed door het Innerlijk kind trauma wat er onder zit. Onder de knop in het hartchakra. Zolang dat er blijft zitten zal de reactie op de woorden van de ander niet tot nauwelijks kunnen veranderen.

 

Er zijn natuurlijk vele wegen die naar Rome leiden maar praten is over het algemeen niet genoeg om van dit gedrag af te komen. De energie schonen helpt al een heel eind om vandaar via cognitief en fysiek werk het te integreren. Inzicht in het gedrag en herkennen van de patronen is een eerste stap naar de oplossing. Maar nog niet de oplossing.

 

Wil je je niet zo snel meer aangevallen voelen? Wil je beter gaan communiceren?

 

Ontdek en herstel jezelf in de “hart in herstel week”

Een week van :

  • inzicht krijgen in je communicatieval
  • De onderstromen en energetische blokkades herkennen en oplossen
  • Oefeningen: communicatie, energetisch, fysiek
  • Meditatiehealing

Tijden: maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:00 uur

Locatie: Heremitage Opleiding Centrum Hulshorst

 

Docenten:

Marianne Looij  Heremitage

Ella van Buren  Helend Bewegen

Voor informatie: 0646208450 of email: marianne@heremitage.nl

 

 

 

 


«Terug naar het overzicht