Heremitage
«Terug naar het overzicht

Examen? voorkom blackout!

Examen doen? Voorkom blackout!

 

De grote angst die je kunt hebben als je examen moet doen. De Blackout. Je weet helemaal niets meer. Je hebt je suf geleerd maar je kunt niet bij de stof die je in je hoofd heb gestopt.

Wat is eigenlijk een blackout. Als voorbeeld geef ik je de herinnering aan een vakantie. Jaren geleden was je op een fijne plek. Je weet nog dat je er geweest bent. Je spreekt iemand die net terug is. Je opent als het ware het vakje waar deze herinnering zit omdat je in de emotie van die vakantie terug komt. Je bent weer even terug op die plaats en ineens merk je dat je alle details nog weet. Zelfs de naam van de ober van je favoriete terras.

Daaruit blijkt dat de emotie de deur naar de herinnering oproept.

 

Nu heb je thuis in je kamer zitten studeren. Lekker in je eigen energie. Muziekje, kaarsje, wierookje wat je ook fijn vind. Nu kom je de volgende dag in de examenzaal met al die andere kinderen die een spanning hebben omdat ze moeten presteren. Die spanning zorgt ervoor dat iedereen in de zaal daar op gaat meeliften en vooral als je wat gevoeliger bent ga je uit je gronding hierdoor. Je moet je voorstellen dat je energie te ver omhoog gaat. Je gaat dus naar een andere frequentie. Denk aan de radioband. Je stemt af op een zender en hoort de  muziek. Zo stem je ook af in je hoofd op een frequentie waar de informatie zit. Wordt je door de omgeving van je frequentie gehaald, door de groepsspanning, dan kun je niet meer bij de informatie die je zou willen. Als we je uit het niets om de naam van de ober gevraagd hadden uit het voorbeeld had je het niet zo maar geweten.

 

Hoe voorkom je dat je een blackout krijgt. Als je de avond voor het examen de stof lekker in je hoofd hebt. Je voelt je machtig want je weet alles. Dan anker je dit  moment. Bijvoorbeeld; je slaat met 2 handen op je knieën en je geeft het een naam. Bijvoorbeeld Biologie of wat de stof ook is. De volgende dag zit je achter je tafeltje. Krijgt de papieren. En je slaat je handen op je knieën en zegt in jezelf “biologie” . Of wat de tekst ook is die je hebt bedacht. Je voelt jezelf precies op de goede frequentie komen en je hebt toegang tot alle stof die je erin hebt geprogrammeerd.

Net als in je computer. Open het juiste bestand.

Aan deze stof zit ook je gronding gekoppeld. Dus het anker is zowel de lesstof als je gronding. Als je het even lastig krijgt. Adem een paar keer diep in en uit. Beweeg je voeten even. Knijp je billen aan en laat los. En herhaal je anker. Je bent weer waar je zijn moet.

 

Er zijn ook kinderen die, als het moeilijk wordt, in hun hersenhelft schieten waar de droomwereld is. Wij zeggen vaak, die vluchten in de hangmat. Maar tijdens je examen moet je daar niet willen zijn. Want als je de brug over gaat naar de computer in je hoofd in de andere hersenhelft waar je alles in opgeslagen hebt kun je de vragen van je examen beantwoorden. Dus blijf uit je hangmat. Toen je zat te studeren heb je het daar niet opgeslagen. Dus daar moet je niet zijn.

 

Heel veel succes met jullie examens

 

Met warme groet,

 

Marianne Looij 85a40726ba78be4f56c87a2fc6b173c8

 


«Terug naar het overzicht